Rapport från Comic-Con Stockholm 3-5 November och dess 10 års jubileum

Nyheter

Årets Comic-Con är viktig eftersom det är en av de största och mest inflytelserika evenemangen inom populärkultur och underhållning. Det ger möjlighet för fans att träffa sina favoritkändisar, upptäcka nya serier och filmer och delta i diskussioner om allt från serietidningar till science fiction. Dessutom är det ofta platsen där stora företag avslöjar viktiga nyheter och trailrar för kommande projekt, vilket skapar stor uppmärksamhet och förväntan inom branschen.

Årets upplaga av Comic-Con Stockholm markerar ett 10 års Jubileum av mässan med pompa och ståt men även ett speciellt Comic-Con på ett mindre positivt sätt för fansen.

Det är nämligen så att det pågår en strejk i Hollywood just när detta är vilket lett till att dom stora stjärnorna Elijah Wood, Erin Moriarty, Stephen Amell och Karen Fukuhara inte får prata om sin skådespelarkarriär, sina roller (tidiga, nuvarande eller kommande), klä ut sig eller prata om film och tv-industrin.

10 års jubileumet gav oss nya lokaler. Tidigare har Comic-Con Stockholm varit på Kistamässan men det har alltid känts trångt och litet. I år är mässan i Älvsjö och Stockholmsmässan och nog känns det. Enorma lokaler med goda utrymmen att strosa på även om det var helt slutsålt på entrébiljetter för just denna dag vi var där.

Även båsen där det såldes mässrelateradevaror och där dom mindre försäljarna stod kändes mer varierande än vad det gjort tidigare. Faran med att ha såna här mässor är ju att det kan vara samma krimskrams som säljs i var tredje bås men så var inte fallet i år. Variationen var god och den ofantliga mängd av animekroppskuddeförsäljare som jag sett varje år var borta, jag såg bara ett sådant bås i år.

Scener kantade den stora mässhallen så vi slapp köa in för mindre evenemang som Heroes Talk eller dansuppvisningar och Cosplayparad med uppvisning. Heroes Talk är där en konferencier intervjuar till exempel författare eller till och med kör en live podd.

pxl. Podd

ASUS ROG – Republic of Gamers

Vi fick chansen att prata med en representant från Asus. Hon berättade om ASUS ROG ALLY som vi klämde och kände på samt ASUS ROG Phone 7, en närmare titt på dessa kommer vid ett senare tillfälle. Sedan berättar hon om den nya uppställningen av Z790 moderkort, 6 stycken olika versioner som var i datorerna på mässan.

Dessa moderkort var verkligen imponerande och satt i alla datorer på mässan tillsammans med ”Asus ROG Strix GeForce RTX 4090 OC EVA-02 Edition” grafikkorten. Det här är kvalitét! Vi testade spela Horizon Zero Dawn på en av deras burkar och jag har aldrig sett ett vackrare spel, någonsin!

ROG fortsätter EVANGELION-projektet för spelare med en helt ny maskindesign centrerad kring EVA-02 och Asuka. Den andra kollektionen i serien kommer komplett med moderkort, grafikkort, spelfodral för korthållare, allt-i-ett-kylare, kringutrustning och utrustning. Bygg hela maskinen och uppnå höga nivåer av synkronisering med karaktären Asuka!

DATA TJEJ

Under Comic-con så fanns föreningen Data Tjej där. Vi stannade och pratade med om en stund och dom förklarade lite bakgrund och vad dom arbetar med.

DataTjej är en ideell förening som bildades 1998. Två kvinnliga studenter i Umeå inspirerades under ett seminarium rörande kvinnors välmående på datautbildningar. Därav valde de att arrangera den första konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera kvinnor som studerade IT-inriktade ämnen och diskutera hur man ska göra för att få flera kvinnor att söka sig till data. Vid första tillfället hade konferensen ungefär 20 deltagare från bland annat Stockholm, Linköping, Uppsala och Umeå. Tjugo år senare är konferensen vårt största event under året med 120 deltagare. Läs mer här vad DataTjejs konferens innebär. 

År 2023 är det över 5000 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinna eller ickebinär i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av data/IT. Data Tjej arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter främst mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan.

Womentorpriset 2015
DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

”DataTjej utgör en viktig plattform för gemenskap unga tjejer emellan, och dess medlemmar är alla förebilder väl värda att lyftas fram och prisas” skriver IT&Telekomföretagen i ett pressmeddelande.

2018 vann DataTjej dessutom priset Bästa Organisation på WE Awards i Stockholm med följande motivering:

“Det här är en organisation som har vuxit det senaste året tack vare en hård ansträngning från människorna bakom organisationen och realisationen bland kvinnor och icke-binära att vara en del av något större som hjälper till att förena dem inom data och IT-området. Tack vare de event och nätverk som möjliggjorts genom organisationen har människor hittat jobb, praktikplatser och vänskap, vilket inspirerar varandra att fortsätta arbeta för ett gemensamt mål – jämlikhet.

Project Soulbound

Utvecklarna Friendly Foe, är en svensk oberoende spelstudio. Ett team av fem mycket erfarna spelutvecklare som tidigare har arbetat på företag som Stunlock, Landfall, Double Moose och Hazelight.

Två av dessa herrar fanns på plats och lät oss testa deras kommande project.

SOULBOUND är ett retromodernt roguelite-äventyr för 1-2 spelare. Njut av responsiv och utmanande strid. Lås upp nya förmågor och uppgraderingar när du tar dig igenom en färgstark berättelse. Spela ensam eller i offline/online co-op. Ge dig ut och upptäck ett bisarrt äventyr där ingenting är riktigt som det verkar!

Wishlist på Steam: https://store.steampowered.com/app/2211130/SOULBOUND/

Trailer Youtube : https://youtu.be/9w6-i8or1ts?si=rgQqSzEL2zDdKFLu

 2024 på PC/Steam, Switch, XBox Series X|S och PlayStation 5.

Starbreeze och PayDay 3

Cosplay

Andra bilder

Skribent

1 thought on “Rapport från Comic-Con Stockholm 3-5 November och dess 10 års jubileum

  1. Välskriven artikel! Det var spännande att se vad den skulle handla om när man inte kunde fokusera på kändisarna och deras roller, men det var en bred omfattning och med intressant innehåll. Bra jobbat Tony! Ser fram emot att läsa framtida inlägg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *